12 Mayıs 2010 Çarşamba

Aromaterapi yağları



Aromaterapide özyağlar kullanılır. Bu öz yağlar günlük yaşamda genellikle kullanılan diğer vücut yağlarının aksine, cilt tarafından çok kolay emilen, çok güçlü etkileri olan ve dikkatle kullanılması gereken yağlardır. Aromaterapide kullanılan yağlar temel yağlar ve uçucu yağlardır. Uçucu yağ özleri, elde edildikleri bitkilerin yapısına göre insan vücudunda iyileştirici etki yaratır. Yorucu geçen bir dönemden sonra aromaterapi hem zihinsel hem de bedensel uyaranları tetikleyerek gevşeme ve rahatlatmaLsağlar. Ancak aromaterapi doğru kişiler tarafından uygulandığında başarılı sonuçlar verir.
Bu yağların en iyi şekilde kullanımları için serin ve kuru bir yerde çocukların erişemeyeceği bir noktada saklanması gerekmektedir.
Portakal yağı

Diğer isimleri: (Apfelsine / Orange / Apfelsinenbaum / Orangenbaum /
Doğada: Turunçgillerden bir meyvedir. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ile -30°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir. Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi). Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.
Özellikleri: Antiseptik, anti bakteriyel, antispasmodik ve antifungal, stimulan ve tonik.
Kullanıldığı yerler:
Losyon ile: Ağrıları dindirir, kabukları iyice kıyılır susam yağının içine konur. 3 hafta güneşte bekletilir. Bu şekilde yağı elde edilmiş olur. Ağrıyan bölge bu yağla ovulur. Dişetlerini güçlendirir. Yara ve yanıkların iyileşmesini sağlar. Etli kısımları pişirilerek yapılan lapa yara ve apselere konulur. Banyosu yapılır.
Masaj yoluyla: Portakal yağı ile selüloitli bölgelere masaj yapılarak selüloitlerin azaltılması sağlanır. Portakal çiçeklerinin nefis kokusu yorgunluğu giderir ve sinir bozukluklarına iyi gelir. Zihin beden ruh titreşimlerini birleştiricidir. Yoga meditasyonda. pasif jimnastiklerde yararlıdır. Romantik gecelere yakışır. Şifada, kulak burun boğaz yollarını açtığı gözlemlenmiştir, gribal olan her türlü hastalıklarda rahatlatıcıdır.
Uyarılar: Yoğun konsantrasyonda cildi tahriş eder,.
Mür yağı

Diğer isimleri: Commiphora myrrha
Doğada: Smyrna, mür (ağacı) anlamına gelir, hoş kokulu mür yağı elde etmek için çalımsı ağacın gövdesi bir keskiyle çizilir, akan reçine toplanır. Yağ ağaçta oluşan doğal yarıklardan sağlanırsa mür yağının daha iyi olduğu söylenir çeşitli balsam ağaçlarından elde edilen reçine sakızıdır. Güzel kokusu vardır. İlkçağlardan beri kullanılır. Kokusu kuvvetli, tadı acıdır. Özellikleri: Antiseptik, anti-enflamatuar, antimikrobiyal antifungal ve stimulandır.
Kullanıldığı yerler:
Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): Dişeti iltihaplarında
Kompres olarak/Banyo suyuna buhar yoluyla: Zihinsel dinginlik verir, enfeksiyona karşı, bakteri ve mikrop kırıcı, canlandıran, soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları boğaz ağrıları ve ağız içi yaraları için etkindir.
Uyarılar: Gebelikte kullanımı yoktur, ağızdan almayınız.
Bergamot yağı

Diğer isimleri: (Bergamot Orange / Bergamote / Bergamot / Citrus Bergamia)
Doğada: Bu canlandırıcı limon kokulu yağ tamamen İtalya'da yetişen yenilmeyen bir meyveden elde edilir. Türkiye’de Antalya bölgesinde yetişmektedir.Canlandırıcı ve dengeleyici etkisi çok fazladır. Rahatlatıyor ve rahat bir uyku çekmenizi sağlıyor. Kolonyalarda çok kullanılıyor. Bir damla bergamot yağını biraz alkolle karıştırıp çok hafif bir kolonya elde etmek mümkün.
Özellikleri: Kuvvetli antiseptik, diüretik, antitoksik, deodorant ve insektisit
Kullanıldığı yerler:
Masaj/kompres: Sinek ısırıklarına, yağlı ciltlere ve sivilcelere ayrıca boğaz ağrısında kullanılır.
Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: Ferahlatıcı etkisi sayesinde anksiyete de ve depresyonda, vajinal kaşıntı, sistit ve üretrit olgularında önerilir.
Uyarılar: Bergamot foto toksik olduğu için kullanım sonucu güneşe çıkmayın, ayrıca yoğunlaştırılmış formunu cildinize sürmeyin yanıklara sebep olabilir.
Sedir yağı

Diğer isimleri: Cedrus atlantica;/Cedarwood, Atlas/ Juniperus virginiana
Doğada:Bu esans yağı, Amerikan ve Fas ardıç sediri ağacından damıtım yolu ile elde edilir.
Özellikleri: Kuvvetli antiseptik, diüretik, sedatif ve tonik özelliği bulunur, iki çeşidi vardır.
Kullanıldığı yerler:
Masaj/kompres/ Banyo suyuna veya Buhar yolu ile: Egzama, öksürük, nezle/grip, yağlı ciltlerde, sivilce, sakinleştirici.
Tonik olarak: saç dökülmesi, kepeklenme
Tütsü olarak: Böcek kovucu
Uyarılar: Gebelikte kullanılmaz, ayrıca yoğunlaştırılmış formunu cildinize sürmeyin yanıklara sebep olabilir.
Lavanta yağı

Diğer isimleri: (Lavendel / Lavande / Lavender / Lavandula )
Doğada: Lavanta çiçeği 20–30 cm boylanan, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavandula ismi Latince lavare'den gelmekte ve yıkama anlamını taşımaktadır. Zira çok aromalı olan bu bitki yıkama veya banyo suyunda kullanılmaktadır. Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu içi n kullanılmaktadır. Ancak lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu gibi, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Özellikle sedatif etkisi nedeni ile çay şeklinde lavanta çiçeği kullanılmaktadır.
Özellikleri: Gevşetici, antiseptik, anti bakteriyel, antidepresan, dekongestan, diüretik ve doku yenileyici
Kullanıldığı yerler:
Losyon olarak(yoğunluğu azaltılmış): Yara, bere ve kesiklere, burkulmalara, eziklere ve atletlerin formdan düşmelerine karşı kullanılır. Bundan başka egzama, ergenlik sivilceleri, yanıklara karşı etkilidir.
Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla: Baş ağrısı, gerilim ve depresyonda kullanılır. Baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, mide ve bağırsak şişmelerine, sinirlere, kalp çarpıntılarına, titremelere, astıma, genel güçsüzlüğe, gribe, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, sarılığa, kan toplanmalarına iyi gelir.
Tütsü olarak: Nezle, grip, anjin ve bronşitin tedavilerini çabuklaştırır.
Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: Ağız içindeki küçük yaraları temizler.
Uyarılar: Yüksek yoğunlukta cildi tahriş eder,gebelikte kullanımı önerilmez.
Limon yağı

Diğer isimleri: (Zitronenbaum / Limonier citronnier / Lemon tree / Lemon / Citron)
Doğada: Mart-Ekim ayları arasında beyazımsı-pembe renkli, güzel kokulu çiçekler açan, 3-5 m boylarında, kisin yapraklarını dökmeyen küçük boylu ağaçlar. Vatani Çin olup, Akdeniz bölgesinde geniş çapta yetiştirilir. Akdeniz bölgesi ve Doğu Karadeniz de ülkemizde yetişir.
Özellikleri: Doku yenileyici, sakinleştirici, antiseptik, anti bakteriyel, anti viral, anti histaminik ve antidepresan.
Kullanıldığı yerler:
Kompres olarak/Banyo suyuna Buhar yoluyla: Tazeleyici ve aktive edici Ruhsal sıkıntılardan kaynaklanan kaygıları ortadan kaldıran dengeleyici etkiye sahiptir.
Masaj yoluyla: Baş ağrısını giderici, depresyon önleyici, idrar yolu ağrısını dindirici ve rahatlatıcıdır. Kuvvetli mikrop öldürücü, kullanıldığı bölgede 20 gün kadar antiseptik etkili. Adale kuvvetlendirici. Spor sakatlıklarında masaj için çok uygundur. Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını düzenleyicidir.
Losyon olarak: Böcek sokmalarında kaşıntı giderici, egzama ve soğuk tahrişlerinde tedavi edici özelliği vardır. Cildi temizler.
Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak: Boğaz ağrısı giderici
Uyarılar: Güneşlenmeden önce kullanmayın, tahriş edici özelliği çok yüksektir.
KAYNAK:http://saglik.tnn.net

0 yorum:

Sample Text

Bu sitedeki bilgiler tavsiye niteliğinde olup tedavi amaçlı değildir. Uygulamaların sorumluluğu site sahibine ait değildir. Sağlık sorunlarınız için mutlaka bir hekime danışınız.Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız.Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur. danışınız.

Popüler Yayınlar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random Posts

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blog Archive

Find Us On Facebook

News

Design

Pages

Recent Posts

Popular Posts

Definition List

Bumerang - Yazarkafe